080 20 18   |   info@lido.si   |   9h-19h pon-pet, 9h-13h sob

SLO / ENG / NEM

lido 1 8

10 ZANIMIVIH DEJSTEV O HRBTENICI, KI JIH MORDA ŠE NE POZNATE

1. Rodimo se s 33 vretenci, v odrasli dobi pa jih imamo samo 26. Tekom odraščanja se nekatera vretenca spojijo, da tvorijo križnico ter trtico.

2. Ljudje imamo enako število vratnih vretenc kot žirafe. Kljub temu da si skoraj vsi sesalci delimo značilnost sedmih vratnih vretenc, je presenetljivo, da ob tako različnih dolžinah vratu število vretenc ostaja enako.

3. V hrbtenici je več kot 120 mišic in približno 220 posameznih vezi. Več kot 100 sklepov omogoča izjemno fleksibilnost hrbtenice. Če jo upognemo do maksimuma, izoblikuje kar dve tretjini krožnice.

4. Ko se zjutraj zbudite, ste višji kot pred spanjem. Ko na hrbtenico ne pritiska gravitacija, se razširi hrustanec in se zato nekoliko raztegne. Iz istega razloga se astronavti ob povratku iz vesolja vrnejo do 3 % višji.

5. Prvo vratno vretence imenujemo atlas. Atlas je lik iz grške mitologije, ki je bil po izgubi boja kaznovan tako, da mora na svojih plečih nositi nebeški svod. Tudi vrat podpira in nosi težo glave.

6. Hrbtenica ščiti hrbtenjačo, ki je glavna komunikacijska povezava med možgani in ostalim telesom. Povprečna teža hrbtenjače je zgolj 35 gramov.

lido2

7. Bolečine v hrbtu so eden izmed najpogostejših vzrokov za obisk pri zdravniku.

8. Najpogostejša bolečina v hrbtu se pojavlja v spodnjem delu, saj se ta del najaktivneje upogiba, prav tako pa nosi težo zgornjega dela telesa.

9. Kljub temu, da je bolečina v povezavi s hrbtenico ena najpogostejših bolečin, pri približno 80 % problemov ni potrebna medicinska oskrba. Bolečine se večinoma umirijo v enem do dveh mesecih. Ker se pogosto pojavijo nenadoma, je priporočljivo, da z gibanjem in pravilnim sedenjem preventivno skrbite zanjo.

10. Hrbtenica ima odličen spomin, zato je priporočljivo, da ji nudimo ustrezno podporo skozi celo življenje. Pravilna drža, krepitev hrbtih mišic, ustrezno razgibavanje in zdrav počitek na anatomsko oblikovanih sediščih in ležiščih so koristni za dolgoročno zdravje vaše hrbtenice. V podjetju Lido poskrbimo za vaše dobro počutje in pravilno podporo hrbtenice na nagibnih Lido počivalnikih, kvalitetni počitek pa si lahko zagotovite tudi na anatomsko oblikovani sedežni garnituri.

lido 17

Najbolj brano

Kdaj je nakup dvižnega fotelja dobra ideja?

Predstavljamo vam najprilagodljivejši dvižni fotelj Savin

Dvižni fotelji kot pomočniki za vaš vsakdan

Zakaj je klasični fotelj izgubil bitko s počivalnikom?

Sebi namenite najboljše … izberite počivalnike

KAKO UDOBNO SEDETI IN HKRATI VSAK DAN SPATI NA SEDEŽNI GARNITURI?

MORDA VAS TUDI ZANIMA

Dvižni fotelji Lido

Kdaj je nakup dvižnega fotelja dobra ideja?

Dvižni fotelji funkcije

Predstavljamo vam najprilagodljivejši dvižni fotelj Savin

Dvižni fotelji Lido

Dvižni fotelji kot pomočniki za vaš vsakdan

POKLIČITE NAS

layer 719

Potrebujete svetovanje za nakup prave sedežne garniture za vas?

Poglejte si BREZPLAČEN 
Katalog nove kolekcije
Počivalnikov 2O23

Prijavite se na naše novice in ugodnosti.

    Ali imate vprašanje povezano z izdelkom? Pošljite nam sporočilo.